În acest articol, mi-am propus să-ți dezvălui de ce este important să-ți setezi obiective, fie că sunt personale, academice sau profesionale.
O explicație foarte simplă ar fi că stabilirea obiectivelor este o modalitate directă de a atinge orice obiectiv, indiferent de natura sa.
Când stabilim un obiectiv, deja ne setăm mental și pașii pe care îi vom intreprinde pentru a ne atinge scopul.
Ca să avem success, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte:
- Formulează obiective care motivează
Specialiștii arată că este bine să îți stabilești obiective care motivează. Când îți stabilești obiective personale sau profesionale, asigură-te că sunt motivante, că sunt importante pentru tine și aduc valoare într-un domeniu de interes. Motivația este cheia îndeplinirii obiectivelor.
- Fixează-ti obiective legate de prioritătile majore din viata ta.
Fără acest gen de concentrare, te poti alege cu prea multe obiective îndepărtate. Îndeplinirea obiectivelor implică angajare și dedicare, așadar, pentru a-ți mari sansele de succes, ai nevoie să simți că obiectivele sunt urgente, că merită să fie atinse. În caz contrar, riști să amâni ceea ce trebuie făcut pentru ca obiectivul să devină realitate, ceea ce va aduce frustrare si demotivare în plan personal.
- Scrie-ți obiectivele şi definește-le clar
În momentul în care ai definit obective, mintea ta începe să caute soluţiile la ele. Imaginează-ţi o persoană care nu are nici un scop în viaţă şi pe care nu o interesează ce şi unde va ajunge, versus o persoană care are obiective stabilite clar şi scrise pe hârtie. Care dintre ele crezi că are şanse mai mari să ajungă unde vrea?
Statisticile arată că o mare parte dintre cei care şi-au scris obiectivele şi le-au urmărit, au ajuns să le îndeplinească.
- Stabilește obiective SMART
- S (specific) face referire la modul în care noi descriem obiectivul, acesta trebuie să fie descris foarte bine și clar pentru a evita ambiguitatea care ne poate afecta sarcina;
- M (măsurabil) urmărește frecvența acțiunilor care ar duce la îndeplinirea obiectivului (cât de des fac ceva care mă ajută la atingerea obiectivului setat);
- A (de atins) ține mai mult de noi și anume dacă putem atinge sau nu obiectivul ales din prisma resurselor pe care le avem (energia, abilitățile, suportul financiar etc);
- R (realist) ne îndeamnă să alegem un obiectiv ancorat în realitate care poate fi atins;
- T (timp) este defapt selectarea unui deadline adică până când trebuie să ating obiectivul ales (de exemplu, până în 10 martie, până de Crăciun ).
Setarea de obiective S.M.A.R.T este foarte benefică în cele mai multe dintre situații, putem folosi această tehnică fie că vrem să atingem un scop mai înalt fie că vrem să atingem un scop mai mic care nu se provoacă sau solicită foarte mult.
Seteazăți si tu obiective SMART!
Dacă ai nevoie de fedback-ul sau sprijinul unui specialist, nu ezita să apelezi la Centrul de Consiliere și Orientare în carieră, UPB.
Psiholog principal,
Simona Neagu